obrazok zahlavie

Domáca mozzarella

Potrebujeme:
4 l plnotučného slovenského mlieka s SK Oválom 
2 ČL kyseliny citrónovej 
1 ČL tekutého syridla 
2 PL soli 
Voda 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Mlieko nalejeme do hrnca a dáme variť na nízkej teplote. V troške vody rozmiešame kyselinu citrónovú a primiešame ku mlieku. Mlieko zahrejeme na 40 °C. Hrniec odstavíme z ohňa a primiešame syridlo, ktoré sme rozmiešali v troške vody. Necháme cca 5 minút odležať. Pomaly sa nám začne oddeľovať srvátka - premiešame. Syr, ktorý nám vznikol precedíme, ale srvátku zachytíme do misy - budeme ju ešte potrebovať. Pripravíme si hrniec s vodou, ktorú zahrejeme na 90 °C. Následne v tejto vode zohrejeme náš syr a vyberieme. Rukami syr prepracujeme. Syr tým istým spôsobom opäť zahrejeme a prepracujeme. Tento postup opakujeme, až kým nedostaneme hladký a pružný syr. Ten následne sformujeme do väčšej guľky alebo tvarujeme malé guličky. Nálev na mozzarellu si pripravíme z 3 surovín: srvátka, voda a soľ. 500 ml vody zmiešame s 500 ml odloženej srvátky a pridáme 2 PL soli. Dobre premiešame. Pripravenú mozzarellu dáme do nálevu a skladujeme v chladničke.