obrazok zahlavie

Jesenná polievka

Potrebujeme:
400 g jedlých gaštanov 
1 PL slovenského masla s SK Oválom 
1 PL olivového oleja 
1 ks cibule 
3 ks stredne veľkých zemiakov 
2 strúčiky cesnaku 
podľa chuti soľ, rasca, bobkový list 
1 liter zeleninového vývaru 
250 ml slovenskej smotany na šľahanie s SK Oválom 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Pripravené gaštany si narežeme v špičke do kríža, uložíme na plech a pofŕkame jemne vodou. Plech s gaštanmi vložíme do rozohriatej rúry a pečieme cca 20 minút. Vychladené gaštany olúpeme a veľkým nožom nasekáme na menšie kúsky. V hrnci spolu rozpálime slovenské maslo a olivový olej. Ku tomu pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, trochu soli a restujeme do sklovita. Pridáme na kocky nakrájané a olúpané zemiaky a nasekané gaštany. Gaštany a zeleninu ochutíme pretlačeným cesnakom, drvenou rascou a bobkovým listom. Zalejeme vývarom, privedieme k varu a na miernom ohni varíme zhruba 30 minút. Polievku odstavíme, vytiahneme bobkový list a rozmixujeme ponorným mixérom do krémova. Vrátime späť na plameň, prilejeme smotanu a spolu ešte prevaríme asi 2 minútky. Prípadne dochutíme soľou podľa chuti. Následne môžeme servírovať.