Potrebujeme:
400 g jedlých gaštanov
1 PL olivového oleja
1 ks cibule
3 ks stredne veľkých zemiakov
2 strúčiky cesnaku
podľa chuti soľ, rasca, bobkový list
1 liter zeleninového vývaru
250 ml slovenskej smotany na šľahanie s
SK Oválom
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Pripravené gaštany si narežeme v špičke do kríža, uložíme na plech a pofŕkame jemne vodou. Plech s gaštanmi vložíme do rozohriatej rúry a pečieme cca 20 minút. Vychladené gaštany olúpeme a veľkým nožom nasekáme na menšie kúsky. V hrnci spolu rozpálime slovenské maslo a olivový olej. Ku tomu pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, trochu soli a restujeme do sklovita. Pridáme na kocky nakrájané a olúpané zemiaky a nasekané gaštany. Gaštany a zeleninu ochutíme pretlačeným cesnakom, drvenou rascou a bobkovým listom. Zalejeme vývarom, privedieme k varu a na miernom ohni varíme zhruba 30 minút. Polievku odstavíme, vytiahneme bobkový list a rozmixujeme ponorným mixérom do krémova. Vrátime späť na plameň, prilejeme smotanu a spolu ešte prevaríme asi 2 minútky. Prípadne dochutíme soľou podľa chuti. Následne môžeme servírovať.