obrazok zahlavie

Hustá zemiaková polievka s čedarom

Potrebujeme:
 6 ks väčších zemiakov
 2 ks cibule
 100 g slovenského masla s SK Ovalom
 4 PL hladkej múky
 500 ml kuracieho bujónu (vývar)
 1000 ml plnotučného slovenského mlieka s SK Ovalom
 200 g oravskej slaniny
 2 PL kyslej smotany
 2 ks jarnej cibuľky
 200 g čedara
 soľ, mleté čierne korenie

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.

 Postup:
Zemiaky očistíme a pokrájame na menšie kocky, zatiaľ do veľkého hrnca dáme na miernom ohni restovať na kocky prichystanú nakrájanú slaninku, hotovú a chrumkavú ju odložíme. Výpek zo slaniny by mal tvoriť iba tenkú vrstvu na dne hrnca. Do hrnca pridáme maslo (celých 100 gramov) a nasekanú cibuľku, spolu restujeme do sklovita. Potom prisypeme múku a vareškou vymiešame zásmažku. Necháme dobre prebublať. Zásmažku zalejeme kuracím vývarom a dobre premiešame a vzápätí pridáme aj mlieko. Do mliekového základu prisypeme pripravené zemiaky a polievku privedieme k varu. Polievku varíme približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Polievku podľa chuti osolíme a okoreníme. Znížime intenzitu plameňa a do polievky primiešame kyslú smotanu, opečenú slaninku, jarnú cibuľku a chedar. Z opečenej slaninky a jarnej cibuľky a chedaru si trochu odložíme na posypanie pri záverečnom servírovaní. Všetko spolu zahrievame ešte asi 5 minút. Servírujeme posypanú slaninkou a chedarom. K polievke sa skvelo hodí krajec dobrého čerstvého chlebíka.