obrazok zahlavie

Zemiakové pirohy plnené syrom

Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky 
1 kg zemiakov 
2 vajcia 
2 dl vlažnej vody 
štipka soli 
suchá saláma 
1 cibuľa 
100 g syr v črievku 
100 g syr podľa vlastného výberu 
olej 
200 g slovenskej kyslej smotany s SK Oválom 
2 PL kečupu 
pizzové korenie 
cesnak 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ich ošúpeme a pretlačíme. Cesto pripravíme tak, že k zemiakom pridajte múku, 2 celé vajcia, vodu a štipku soli. Vymiesime cesto. Pripravíme plnku, ktorou budeme plniť pirohy. Na oleji opražíme cibuľku, pridáme nakrájanú suchú salámu. Pridáme syr v črievku a pomrvený syr a varíme, kým sa zmes neprepojí. Na varič si dáme veľký hrniec s vodou, do ktorej dáme trochu soli. Vodu necháme zovrieť. Cesto vyvaľkáme a vykrojíme z neho kruhy. Do stredu každého kruhu umiestnite 1 ČL plnky. Kruhy prehneme na polovicu a vidličkou spojte strany tak, aby sa kruhy, resp. pirohy neotvorili. Pirohy vhodíme do vriacej vody a varte 10 minút. Ešte teplé pirohy polejeme trochou olivového oleja, aby sa nezlepili. Pred podávaním ochuťte pirohy dressingom, ktorý pripravíme nasledovne: do smotany pridáme 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, kečup a pizzové korenie.