obrazok zahlavie

Tekvica zapekaná v syrovej omáčke

Potrebujeme:
1 ks maslovej tekvice 
OMÁČKA: 
1 PL oleja 
2 PL slovenského masla s SK Oválom 
1 ks stredne veľkej cibule 
2 strúčiky cesnaku 
1.5 PL hladkej múky 
500 ml slovenského mlieka s SK Oválom 
štipka muškátového orieška 
100 g strúhaného slovenského syra s SK Oválom 
soľ, mleté čierne korenie 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Tekvicu pokrájame na kocky, zalejeme vodou, privedieme k varu a povaríme do polomäkka. Scedíme a nasypeme ju do zapekacej misky. V rajnici s hrubým dnom zahrejeme olej a maslo, pridáme na tenké mesiačiky nakrájanú cibuľu, zľahka ju posolíme a restujeme do zlato-hneda. Potom pridáme pretlačený cesnak, asi minútku restujeme a všetko zaprášime hladkou múkou. Miešame kým zo surovín nevznikne bublajúca kaša, prilejeme mlieko a uvaríme hustú omáčku, ktorú po odstavení dochutíme čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom, štipkou mletého korenia a rozmiešame v nej strúhaný syr. Podľa slanosti syra prípadne ešte dosolíme. Omáčku navrstvíme na kocky tekvice v zapekacej miske a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 30 minút. Zapekanú tekvicu v syrovej omáčke podávame ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k pečenému mäsu.