obrazok zahlavie

Krémové cuketové rizoto

Potrebujeme:
3 PL olivového oleja 
1 ks cibule 
320 g ryže 
100 ml bieleho vína 
350 g cukety 
1,5 liter zeleninového vývaru  
50 g slovenského masla s SK Oválom 
70 g parmezánu 
soľ 
mleté čierne korenie 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Na sporáku zahrejeme vývar, ktorý budeme pridávať do rizota. Vo väčšej rajnici potom zahrejeme olej, pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju do sklovita. K cibuli nasypeme ryžu a dobre ju premiešame, aby sa obalila v oleji. Neustále miešame, aby sa zrniečka ryže ani cibuľa nepripálili. Potom ryžu podlejeme vínom, miešame, a keď sa víno odparí, pridáme prvú naberačku zeleninového vývaru. Vždy, keď sa časť vývaru odparí a časť vsiakne do ryže, prilejeme ďalšiu naberačku a premiešame. Nahrubo postrúhame cukety  a pridáme ich k ryži približne v polovici varu, Varíme ďalších cca 10 minút za pridávania vývaru, kým ryža nie je mäkká. Potom pridáme maslo, strúhaný parmezán a podľa chuti soľ a korenie. Dozdobíme plátkami cukety.