obrazok zahlavie

Novoročný šošovicový šalát

Potrebujeme: 
200 g šošovice 
6 menších mrkiev 
4 reďkovky šalát podľa chuti 
200 g slovenského mäkkého syru 
200 g červenej kapusty 
hrsť čiernych olív 
olivový olej 
čerstvo namleté čierne korenie 
mletú rascu 
1 cibuľu 
2 strúčiky cesnaku 

Postup: 
Šošovicu opláchneme v teplej vode a dáme ju variť do hrnca s osolenou vodou až kým nie je mäkká. Cibuľu nakrájame na tenké pásiky, cesnak očistíme a tiež nakrájame na tenké plátky. Mrkvu umyjeme a ak je potrebné aj oškrabeme a rozkrojíme polovice/štvrtiny, podľa veľkosti mrkvy. Cibuľu opražíme do sklovita panvici s olejom, potom k nej pridáme aj cesnak a restujeme až kým sa rozvonia. K cibuli a cesnaku pridáme mrkvu a chvíľu orestujeme, potom pridáme soľ, trochu vody a panvicu zakryjeme. Mrkvu dusíme do polo mäkka, potom ju odokryjeme a za občasného miešania opekáme na panvici do zmäknutia. Nechceme však, aby bolo mrkva úplne mäkká ako pri varení. Šalát, reďkovku a kapustu umyjeme a nakrájame na plátky. Zliatu uvarenú šošovicu pridáme na panvicu k hotovej mrkve, dochutíme čiernym korením, rascou a soľou, premiešame a restujeme 1-2 minúty. Hotové ingrediencie naservírujeme spolu na tanier, pridáme niekoľko lyžíc slovenského mäkkého syra, pokrájané čierne olivy a ihneď podávame.