Potrebujeme:
200 g šošovice
6 menších mrkiev
4 reďkovky
šalát podľa chuti
200 g slovenského mäkkého syru
200 g červenej kapusty
hrsť čiernych olív
olivový olej
čerstvo namleté čierne korenie
mletú rascu
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Šošovicu opláchneme v teplej vode a dáme ju variť do hrnca s osolenou vodou až kým nie je mäkká.
Cibuľu nakrájame na tenké pásiky, cesnak očistíme a tiež nakrájame na tenké plátky. Mrkvu umyjeme a ak je potrebné aj oškrabeme a rozkrojíme polovice/štvrtiny, podľa veľkosti mrkvy. Cibuľu opražíme do sklovita panvici s olejom, potom k nej pridáme aj cesnak a restujeme až kým sa rozvonia. K cibuli a cesnaku pridáme mrkvu a chvíľu orestujeme, potom pridáme soľ, trochu vody a panvicu zakryjeme. Mrkvu dusíme do polo mäkka, potom ju odokryjeme a za občasného miešania opekáme na panvici do zmäknutia. Nechceme však, aby bolo mrkva úplne mäkká ako pri varení.
Šalát, reďkovku a kapustu umyjeme a nakrájame na plátky.
Zliatu uvarenú šošovicu pridáme na panvicu k hotovej mrkve, dochutíme čiernym korením, rascou a soľou, premiešame a restujeme 1-2 minúty.
Hotové ingrediencie naservírujeme spolu na tanier, pridáme niekoľko lyžíc slovenského mäkkého syra, pokrájané čierne olivy a ihneď podávame.