obrazok zahlavie

Vianočná štóla

Potrebujeme: 
1 celé vajce 
500 g polohrubej múky 
42 g droždia (1 kocka)
120g slovenského masla
200 ml slovenského plnotučného mlieka 
1 žĺtok 
štipku soli 
50 kandizovanej pomarančovej kôry 
50 g kandizovanej citrónovej kôry 
100 g celých šúpaných mandlí
50 g kryštálového cukru 
6 PL rumu 
50 g sušených hrozienok 
100 g slovenského masla na potretie 
práškový a vanilínový cukor na obalenie 

Postup: 
Z vlažného mlieka, lyžice cukru, droždia a trocha múky pripravíme kvások. V miske rozmiešame múku, cukor, roztopené maslo, vajce, žĺtok, soľ a vykysnutý kvások. Všetko spolu dobre vypracujeme. Cesto mierne posypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Do vykysnutého zapracujeme hrozienka, kandizovanú kôru, ktoré sme predtým namočili do rumu, a mandle. Z cesta vytvoríme oválny bochník, prikryjeme a necháme podkysnúť. Typický tvar štóly vznikne, ak sa doprostred bochníka urobí žliabok zatlačením rukoväťou hrubšej varešky alebo chrbtom ruky. Jednu polovicu od tohto prehĺbenia vyvaľkáme a preklopíme cez druhú polovicu cesta. Cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť ešte asi 30 minút. Potom pomaly upečieme vo vyhriatej rúre. Medzitým rozpustíme maslo. Štólu hneď po upečení potrieme maslom a potom niekoľkokrát pri chladnutí. Keď je úplne vychladnutá, posypeme ju zmesou práškového a vanilínového cukru.