obrazok zahlavie

Vianočná šošovicová polievka

Potrebujeme: 
250 g suchej šošovice 
2 hrste sušených hríbov (nemusia byť) 
4 až 5 zemiakov 
1 l slovenského mlieka 
2 lístky bobkového listu 
1 PL soli 
1 KL cukru 
ocot podľa chuti 
250 ml slovenskej sladkej smotany 
1 PL hladkej múky 

Postup: 
Šošovicu prepláchneme vodou a zalejeme ju približne dvojnásobným objemom vody. Šošovica sa nám rýchlejšie uvarí, ak ju pred varením necháme napučať vo vode niekoľko hodín, ale najlepšie ešte od večera. Sušené hríby namočíme približne na hodinu do vody tak, aby boli zaliate. Ak nemáme čas na napučanie šošovice, len ju umyjeme a zalejeme vodou tak, aby bola cca 1 cm nad jej okraj. Pridáme namočené hríby, 1 PL soli, 2 bobkové listy a všetko dáme spolu variť. Keď je šošovica takmer mäkká, pridáme ošúpané a na malé kocky nakrájané zemiaky. Dávame pozor na to, aby bolo v polievke len toľko vody, aby bola ponorená šošovica, hríby a zemiaky. Ak je vody málo, trošičku dolejeme. Keď je všetko uvarené domäkka, pridáme slovenské mlieko a štipku cukru. Pripravíme si zátrepku zo slovenskej sladkej smotany a hladkej múky a vmiešame ju do polievky. Miešame, kým polievka nezačne zľahka vrieť. Na záver polievku dochutíme octom.