obrazok zahlavie

Makové bobáľky

Potrebujeme: 
200 ml slovenského plnotučného mlieka 
2 PL kryštálového cukru 
20 g čerstvého droždia 
300 g polohrubej múky 
1 žĺtok 
80 g slovenského masla (zmäknutého) 
štipku soli 
rastlinný olej na potretie cesta 
500 ml slovenského mlieka na namočenie 
100 g rozpusteného slovenského masla na servírovanie 
100 g mletého maku 
3 PL medu 
 
Postup: 
Vo vlažnom mlieku s kryštálovým cukrom necháme z droždia vykysnúť kvások. V miske potom z múky, žĺtka, zmäknutého masla, štipky soli a kvásku vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme ešte kysnúť na teplom mieste približne 40 minút. Vykysnuté cesto ešte párkrát premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme ho na menšie časti. Z každej časti vytvarujeme rukami valček hrubý približne 2 cm. Z valčekov nakrájame kúsky dlhé asi 2 cm. Kúsky cesta v rukách povaľkáme, aby vznikli malé guľôčky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme olejom. Neukladáme ich tesne vedľa seba, aby mali priestor a nespojili sa pri pečení. Pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Vychladnuté bobáľky namočíme do 500 ml teplého mlieka asi na 2 minúty. Potom ich preložíme do misky, polejeme rozpusteným maslom, posypeme makom a pridáme aj med. Všetko spolu dobre premiešame.