obrazok zahlavie

Marinovaný encián

Potrebujeme: 
5 – 6 slovenských enciánov (obyčajné alebo s príchuťou) 
bobkový list 
celé zelené korenie 
 celé nové korenie 
celé čierne korenie 
5 strúčikov cesnaku 
soľ 
bazalka 
oregano 
sušené čili papričky 
olivový olej 
slnečnicový olej 
červená cibuľa 
biela cibuľa 
čerstvý rozmarín 

Postup: 
Obe cibule nakrájame na kolieska, tri strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame na plátky. Zo zeleného, nového a čierneho korenia, soli, bazalky, oregana, mletých čili papričiek, pretlačených zvyšných 2 strúčikov cesnaku a 3 PL olivového oleja pripravíme marinádu na syry. Dobre ju zmiešame a necháme odstáť. Enciány rozbalíme, pozdĺžne prekrojíme na tenšie kolieska a ponatierame marinádou zo všetkých strán. Do zaváraninových fliaš striedavo ukladáme syry, cibuľu, nakrájaný cesnak, bobkový list, guľôčky korenia, a vetvičky čerstvého rozmarínu. Posypeme ich ešte bazalkou a oreganom. Každú fľašu rovnomerne zalejeme olivovým a slnečnicovým olejom v pomere 1:1. Fľaše dobre uzavrieme a necháme marinovať 3 dni pri izbovej teplote a potom presunieme do chladničky, kde ešte necháme odstáť aspoň 3 dni. Potom servírujeme.