obrazok zahlavie

Bylinkoví vojaci

Potrebujeme: 
250 g slovenského masla 
1 hlavičku cesnaku 
1 KL olivového oleja 
1 hrsť byliniek 
½ KL soli 
štipku mletého čierneho korenia 
1 KL citrónovej šťavy 

Postup: 
Hlavičku cesnaku celú rozrežeme pozdĺžne na polovicu, pokvapkáme olejom, zabalíme do alobalu a pečieme 40 minút na 200C. Takto sa cesnak zbaví ostrej štipľavosti a jemne skaramelizuje. Upečený cesnak vytlačíme zo šupiek a roztlačíme ho vidličkou na kašu. Primiešame k nemu zmäknuté maslo, nakrájané čerstvé alebo sušené bylinky a poriadne zmiešame. K chlebíku sa hodí napríklad zmes petržlenovej vňate a pažítky. Nakoniec primiešame pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ a čierne korenie. Z masla vytvoríme valček, ktorý natesno zabalíme do potravinovej fólie a dáme odstáť do chladničky aspoň na 24 hodín, aby sa všetky chute spojili. Maslo potom servírujeme na čerstvom pečive alebo na teplých hriankach.