obrazok zahlavie

Zemiaková krémová polievka

Potrebujeme: 
300 g zemiakov nakrájaných na kocky 
700 ml vývaru 
cibuľu 
2 strúčiky cesnaku 
trochu slovenského masla 
100 ml slovenskej smotany na šľahanie 
slaninu 
tymián 
hobliny slovenského syra na posypanie 
soľ 
čierne korenie 

Postup: 
V hrnci na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a opekáme, kým cibuľa zmäkne. Pridáme nakrájané zemiaky, ktoré zalejeme vodou a vývarom. Osolíme, okoreníme a pridáme plátky cesnaku a tymián. Varíme, kým zemiaky zmäknú. Následne pridáme 75 ml smotany, rozmixujeme a povaríme ešte 10 minút na miernom ohni. Slaninu nakrájame na kocky a osmažíme na samostatnej panvici. Hotovú polievku dáme do tanierov, ozdobíme opečenou slaninkou, pokvapkáme zvyšnou smotanou. Posypeme hoblinami syra a tymiánom na ozdobenie.