obrazok zahlavie

Výdatná fazuľačka

Potrebujeme: 
1 plechovku červenej fazule 
1 malú plechovku kukurice (140g) 
200 g slaniny 
1 veľkú cibuľu 
5 strúčikov cesnaku 
1 mrkvu 
2 stopky stopkového zeleru 
1 plechovku lúpaných paradajok/4 veľké čerstvé paradajky 
1 štipľavú papričku 
100 ml paradajkovej šťavy 
1 ČL mletej rasce 
1 ČL koriandrového prášku 
½ ČL mletej škorice 
1 ČL mletej červenej papriky 
soľ 
mleté čierne korenie 
1 PL kryštálového cukru 
3 PL rastlinného oleja
slovenský tvrdý syr (postrúhaný)
slovenská kyslá smotana 

Postup: 
Ak máme čerstvé paradajky, na minútu ich ponoríme do vriacej vody, olúpeme, zbavíme ich mokrého stredu so semienkami a nakrájame na kocky. Očistenú cibuľu, mrkvu, stopkový zeler a slaninu nakrájame na kocky a 2 strúčiky cesnaku na plátky. Štipľavú papričku nakrájame na prúžky. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom slaninu. Potom pridáme do hrnca cibuľu a necháme ju restovať do zlata. Prihodíme štipľavú papričku, mrkvu, zeler a cesnak, všetko dobre premiešame. Zasypeme koreninami ,koriander, rasca, čierne mleté korenie, červená paprika, mletá škorica, a posolíme. Pridáme pokrájané paradajky, premiešame, podlejeme trochou horúcej vody a necháme dusiť asi 10 minút. Pridáme paradajkovú šťavu a podľa hustoty môžeme priliať aj vodu. Necháme znovu dusiť na miernom ohni pod pokrievkou asi 15 minút. Potom pridáme fazuľu aj s nálevom, zliatu kukuricu a zvyšný pretlačený cesnak. Necháme všetko prevrieť a hneď vypneme. Podľa chuti ešte dochutíme soľou alebo čiernym mletým korením. Podávame so strúhaným syrom alebo kyslou smotanou.