Potrebujeme:
3 mrkvy
2 petržleny
2 biele/žlté zemiaky
½ kalerábu
1 sladký zemiak (batát)
1 cibuľu
250 ml slovenskej šľahačkovej smotany
1 kocku zeleninového bujónu
mletý muškátový oriešok
mleté biele korenie
soľ
Postup:
Zeleninu umyjeme, očistíme, pokrájame na kocky, dáme do hrnca a zalejeme vodou, aby bola ponorená. Pridáme zeleninový bujón a varíme domäkka. Odstavíme zo sporáka, odoberieme aspoň 250 ml vody a odložíme si ju pre prípadné rozriedenie polievky. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Potom k nej zamiešame šľahačkovú smotanu a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Ak je polievka príliš hustá, môžeme ju rozriediť odloženým vývarom. Podávame s čerstvým pečivom, alebo chrumkavými cesnakovými hriankami.