obrazok zahlavie

Miešaná krémová polievka

Potrebujeme: 
3 mrkvy 
2 petržleny 
2 biele/žlté zemiaky 
½ kalerábu 
1 sladký zemiak (batát) 
1 cibuľu 
250 ml slovenskej šľahačkovej smotany 
1 kocku zeleninového bujónu 
mletý muškátový oriešok 
mleté biele korenie 
soľ 

Postup: 
Zeleninu umyjeme, očistíme, pokrájame na kocky, dáme do hrnca a zalejeme vodou, aby bola ponorená. Pridáme zeleninový bujón a varíme domäkka. Odstavíme zo sporáka, odoberieme aspoň 250 ml vody a odložíme si ju pre prípadné rozriedenie polievky. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Potom k nej zamiešame šľahačkovú smotanu a dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Ak je polievka príliš hustá, môžeme ju rozriediť odloženým vývarom. Podávame s čerstvým pečivom, alebo chrumkavými cesnakovými hriankami.