obrazok zahlavie

Medvedia cesnaková polievka

Potrebujeme: 
5-6 hrstí listov čerstvého medvedieho cesnaku 
1 cibuľu 
50 g slovenského masla 
2 PL polohrubej múky 
½ ČL sladkej mletej papriky 
3-4 l vody 
3 strúčiky cesnaku 
soľ 
mleté čierne korenie 
bylinkovú soľ 
3 zemiaky 
slovenský tvrdý syr/kyslú smotanu 

Postup: 
V hrnci si rozpustíme maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú jemne osmažíme. K cibuľke pridáme 2 PL múky a rýchlo rozmiešame dohladka. Keď sa múka zafarbí do zlatista, pridáme mletú papriku, premiešame a zalejeme vodou. Listy cesnaku opláchneme a nakrájame do polievky. Dochutíme soľou, korením a roztlačeným cesnakom. Pridáme aj ošúpané a na malé kocky nakrájané zemiaky. Varíme, až kým sú zemiaky mäkké. Polievku necháme chvíľu vychladnúť, potom ju ponorným mixérom rozmixujeme do zlatista. Podávame s plátkami tvrdého syra či lyžicou kyslej smotany a napríklad opečeným chrumkavým chlebíkom.