Potrebujeme na cesto:
225 g hladkej múky
100 g slovenského masla
25 g strúhaného tvrdého syra
štipku kajenskej papriky
vodu
Potrebujeme na plnku:
1 PL olivového oleja
1 veľkú cibuľu
200 g anglickej slaniny nakrájanej na kocky
2 celé vajcia
300 ml slovenskej šľahačkovej smotany
4 PL slovenského mlieka
100 g slovenského tvrdého syra
čierne korenie
soľ
Postup:
Múku, maslo, postrúhaný tvrdý syr a kajenskú papriku zmiešame spolu s trochou vody do tuhého cesta, ktoré potom hnetieme do hladka a rozvaľkáme do kruhu. Nízku okrúhlu formu vyložíme papierom na pečenie a potom do nej vložíme cesto. Obalíme ho fóliou a dáme na 30 minút do chladničky. Potom z neho dáme dole fóliu, položíme naň papier na pečenie a zaťažíme po celom povrchu surovými fazuľami. Takto pripravené cesto pečieme na 180 °C asi 15 minút. Potom dáme preč fazule, aj vrchný papier na pečenie a odokryté cesto pečieme ešte 5 – 10 minút, aby trochu zhnedlo. Cesto necháme dobre vychladnúť.
Zatiaľ na oleji opečieme na tenké krúžky pokrájanú cibuľu do mäkka spolu so slaninou. Tie potom uložíme na vychladnuté cesto a posypeme polovicou postrúhaného syra. Vajcia rozmiešame so smotanou a mliekom. Túto zmes ešte dochutíme čiernym korením, soľou a vylejeme na cesto. Koláč posypeme zvyšným syrom. Pečieme ho 35 – 45 minút na 140 °C, až kým vrch trochu nezhnedne. Podávame vychladnutý ako hlavné jedlo, či olovrant.