obrazok zahlavie

Prekladané pagáče s kyslou smotanou

Potrebujeme na cesto: 
500 g polohrubej múky 
250 g Hery 
2 ks žĺtok 
200 ml slovenskej kyslej smotany s SK OVÁLOM 
100 ml slovenského mlieka s SK OVÁLOM
42 g čerstvého droždia 
2 KL soli 
1 KL kryštálového cukru 
1 ks vajíčka na potretie 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Najskôr si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru, a potom ho necháme vykysnúť asi 10-15 minút. Do nádoby si preosejeme múku, pridáme žĺtky, maslo, kyslú smotanu, soľ, kvások a vypracujeme hladké cesto. S vypracovaným cestom hneď pracujeme. Rozvaľkáme si ho na pomúčenej doske a preložíme zdola hore a následne zľava doprava. Preložené cesto prikryjeme a necháme 10 minút postáť. Potom cesto opäť rozvaľkáme a zložíme, a tento postup opakujeme celkovo 3x. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a pomocou noža vyrežeme ornamenty. Cesto na pagáče vykrajujeme väčšinou formičkou alebo menším pohárom. Ukladáme na olejom pomastený s papierom na pečenie. Povrch cesta potrieme rozšľahaným posoleným vajíčkom. Pečieme pri teplote 200°C do zlatista.