Potrebujeme na cesto:
500 g polohrubej múky
250 g Hery
2 ks žĺtok
42 g čerstvého droždia
2 KL soli
1 KL kryštálového cukru
1 ks vajíčka na potretie
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru, a potom ho necháme vykysnúť asi 10-15 minút. Do nádoby si preosejeme múku, pridáme žĺtky, maslo, kyslú smotanu, soľ, kvások a vypracujeme hladké cesto.
S vypracovaným cestom hneď pracujeme. Rozvaľkáme si ho na pomúčenej doske a preložíme zdola hore a následne zľava doprava. Preložené cesto prikryjeme a necháme 10 minút postáť. Potom cesto opäť rozvaľkáme a zložíme, a tento postup opakujeme celkovo 3x.
Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a pomocou noža vyrežeme ornamenty. Cesto na pagáče vykrajujeme väčšinou formičkou alebo menším pohárom. Ukladáme na olejom pomastený s papierom na pečenie. Povrch cesta potrieme rozšľahaným posoleným vajíčkom. Pečieme pri teplote 200°C do zlatista.