obrazok zahlavie

Čoko-hruškový koláč

Potrebujeme: 
180 g slovenského masla s SK OVÁLOM 
180 g horkej čokolády
2 PL rumu
180 g kryštálového cukru 
5-6 vajec (podľa ich veľkosti) 
štipku soli 
4 PL kakaa 
180 g mletých lieskových orech/mandlí 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Rúru predhrejeme na 180 °C. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme čokoládu s maslom, pridáme rum, rozmiešame na hladkú kašu a necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielkov, vyšľaháme ich so štipkou soli do polotuhého snehu. Za stáleho šľahania prisypávame všetok cukor a šľaháme až kým sneh nie je pevný a tvorí špičky. Potom pokračujeme v šľahaní a pridávame po jednom žĺtku. Následne znížime otáčky na mixéri, prisypeme kakao, potom vychladnutú tekutú čokoládovú zmes, nakoniec mleté orechy a vytvoríme homogénne cesto. Menší hlboký plech vytrieme maslom a nalejeme doň cesto. Hrušky umyjeme, odrežeme stopku aj jadro a nakrájame na tenšie plátky. Plátky poukladáme na cesto šupkou smerom do cesta a jemne ich tam zatlačíme. Takto pripravený koláč dáme piecť na 35-40 minút. Koláč je hotový, keď je cesto okolo hrušiek trochu mazľavé ale zvyšok nie je lepkavý. Pred podávaním necháme koláč vychladnúť.