obrazok zahlavie

Plnená tekvica

Potrebujeme: 
1 strednú tekvicu 
800 g mletého bravčového mäsa 
1 paradajkový pretlak 
250 g šampiňónov 
1 veľkú cibuľu 
200 g slaniny 
3 strúčiky cesnaku 
150 g slovenského tvrdého syra 
mleté čierne korenie 
soľ 
olej 

Postup: 
Tekvici odrežeme vrchnú štvrtinu, vydlabeme ju, umyjeme zvonka aj zvnútra, osušíme a posypeme soľou. S alobalom medzi tekvicou a ‚‚vrchnákom‘‘ ju dáme piecť na 20 minút na 180°C.
Medzitým slaninku pokrájame na menšie kocky, cibuľu na tenké plátky a dáme ich spolu pražiť na trošku oleja do hlbokej panvice. Keď je cibuľka sklovitá, pridáme pretlačený cesnak, minútu pražíme a potom pridáme očistené a pokrájané šampiňóny. Po pár minútach pridáme aj mäso a miešame, až kým je celé stiahnuté a hnedé. Potom prilejeme paradajkový pretlak, dochutíme čiernym korením a soľou. Varíme 2 minúty a odstavíme. Tekvicu vytiahneme z rúry a naplníme mäsovou plnkou, zakryjeme vrchnou časťou tekvice a pečieme. Po 15 minútach výdatne posypeme strúhaným syrom a dáme ešte zapiecť asi na 5 minút, kým sa syr neroztopí. Podávame s čerstvými hriankami potretými maslom a cesnakom.