Potrebujeme:
1 strednú tekvicu
800 g mletého bravčového mäsa
1 paradajkový pretlak
250 g šampiňónov
1 veľkú cibuľu
200 g slaniny
3 strúčiky cesnaku
150 g slovenského tvrdého syra
mleté čierne korenie
soľ
olej
Postup:
Tekvici odrežeme vrchnú štvrtinu, vydlabeme ju, umyjeme zvonka aj zvnútra, osušíme a posypeme soľou. S alobalom medzi tekvicou a ‚‚vrchnákom‘‘ ju dáme piecť na 20 minút na 180°C.
Medzitým slaninku pokrájame na menšie kocky, cibuľu na tenké plátky a dáme ich spolu pražiť na trošku oleja do hlbokej panvice. Keď je cibuľka sklovitá, pridáme pretlačený cesnak, minútu pražíme a potom pridáme očistené a pokrájané šampiňóny. Po pár minútach pridáme aj mäso a miešame, až kým je celé stiahnuté a hnedé. Potom prilejeme paradajkový pretlak, dochutíme čiernym korením a soľou. Varíme 2 minúty a odstavíme.
Tekvicu vytiahneme z rúry a naplníme mäsovou plnkou, zakryjeme vrchnou časťou tekvice a pečieme. Po 15 minútach výdatne posypeme strúhaným syrom a dáme ešte zapiecť asi na 5 minút, kým sa syr neroztopí. Podávame s čerstvými hriankami potretými maslom a cesnakom.