Potrebujeme:
500 g hladkej múky
400 g zemiakov
500 ml slovenského kefírového mlieka
1 vajce
1 ČL sódy bikarbóny
2 PL oleja
petržlenovú vňaťku
soľ
cesnak na potretie
prílohy podľa chuti (údená šunka, strúhaný tvrdý syr a pod.)
Postup:
Uvarené zemiaky nastrúhame alebo popučíme na kašu, zmiešame s petržlenovou vňaťkou. Kefír zmiešame so sódou, vajíčkom a 2 polievkovými lyžicami oleja. Do tejto zmesi pomaly primiešavame múku a potom cesto vypracujeme rukami. Cesto by sa malo trošku lepiť na prsty. Posypeme ho potom múkou, zakryjeme utierkou a necháme 10 minút odstáť.
Medzitým pripravíme cesnak na potretie tak, že niekoľko strúčikov cesnaku pretlačíme, zmiešame s trochou vody a soli.
Odležané cesto rozdelíme na cca 8 dielov a každý z nich rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Zo zemiakovej zmesi urobíme malé guľky a vložíme do každej placky. Guľky zabalíme do cesta a cesto opäť vytvarujeme do tvaru placky.
Plnené placky pražíme do zlata približne 5 minút.
Podávame potreté cesnakom a posypané napríklad nakrájanou údenou šunkou a postrúhaným tvrdým syrom a ozdobené petržlenovou vňaťkou.