obrazok zahlavie

Grilovaný Encián s pažítkovým prelivom

Suroviny na 4 porcie:
4 syry Encián s bielou plesňou na povrchu TAMI (4 x 110 g)
200 ml Pochúťkovej kyslej smotany TAMI 12 %
250 g sezónneho šalátu
100 ml olivového oleja (80 ml na dressing, 20 ml na marinádu) 1 zväzok pažítky (cca 50 g)
1 citrón
1 lyžička medu
1 čerstvá červená čili paprička
soľ, korenie podľa potreby

Postup:
Čerstvú pažítku nakrájame najemno. Jednu polovicu použijeme do marinády na obliatie ugrilovaného syra a druhú polovicu na výrobu dressingu. Syr prudko ugrilujeme na suchej rozpálenej mriežkovanej gril panvici alebo na grile, tak aby nám na ňom ostali hnedé pásiky. Polejeme marinádou a podávame na sezónnom šaláte s pažítkovým dressingom. 

Marináda na syr:
Pažítku, med, citrónovú šťavu, olej a jadra zbavenú, najemno nakrájanú čili papričku vymiešame a osolíme podľa chuti. Marinádou polejeme teplý ugrilovaný syr. 

Dressing na šalát:
Pažítku nasypeme do nádobky na mixovanie, prilejeme olivový olej a vytlačenú šťavu z citróna, osolíme. Mixujeme ponorným mixérom cca ½ minúty. Vznikne riedky zelený olej. Doň vlejeme kyslú smotanu a jemne metličkou premiešame, už nemixujeme. Vytvorí sa hustý dressing.