obrazok zahlavie

Májové laskonky

Na cesto potrebujeme:
6 bielkov
330 g krupicového cukru
100 g práškového cukru
160 g pomletých vlašských orechov

Na krém potrebujeme:
250 g slovenského masla
5 žĺtkov
150 g práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru

Postup:
Vo vodnom kúpeli šľaháme bielky s krupicovým cukrom, kým vznikne tuhý sneh. Necháme mierne vychladnúť. Orechy zmiešame s práškovým cukrom a postupne primiešame do snehu. Nastriháme si papier na pečenie podľa veľkosti formy na laskonky. Formu na laskonky naplníme snehom, zarovnáme stierkou. Formu odstránime. Pečieme v rúre predhriatej na 130 °C približne 15 minút. Následne teplotu znížime na 80 °C a necháme cesto dosušiť v rúre pri pootvorených dvierkach asi 30 minút. Pripravíme si krém: žĺtky, práškový cukor a vanilkový cukor vyšľaháme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. Žĺtkový krém postupne zašľaháme do masla. Upečené laskonky naplníme krémom za pomoci cukrárenského vrecúška. Na vrch dáme ďalšiu laskonku. Dobrú chuť!