Potrebujeme na krém:
3 plátky želatíny
300 ml slovenskej šľahačkovej smotany
200 ml slovenského plnotučného mlieka
75 g práškového cukru
kôra a šťava z jedného citrónu
Potrebujeme na želé:
1 balenie červenej želatíny
300 g jahôd
40 g práškového cukru
Postup:
Želatínu rozpustíme s cukrom vo vode a podľa návodu uvaríme. Po odstavení z ohňa pridáme umyté, osušené a na malé kúsky pokrájané jahody. Želatínu s jahodami rovnomerne porozlievame do formičiek do výšky asi 2-3 cm a dáme zachladiť aspoň na 3 hodiny do chladničky.
Potom si pripravíme smotanový krém. 3 plátky želatíny namočíme do vody na 10 minút a potom ich vyžmýkame. Zatiaľ dáme variť do hrnca šľahačkovú smotanu, mlieko a cukor a miešame do zovretia. Hrniec hneď odstavíme z ohňa, pridáme želatínu a rozmiešame do hladka. Potom pridáme citrónovú kôru a šťavu. Krém rovnomerne rozdelíme do vychladených formičiek so želatínou a znovu dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, najlepšie na celú noc. Pred podávaním formičky do 2/3 namočíme na pár sekúnd do horúcej vody a vyklopíme na tanier. Podávame napríklad s lístkami čerstvej mäty.