obrazok zahlavie

Jahodový dezert

Potrebujeme na krém: 
3 plátky želatíny 
300 ml slovenskej šľahačkovej smotany 
200 ml slovenského plnotučného mlieka 
75 g práškového cukru 
kôra a šťava z jedného citrónu
 
Potrebujeme na želé: 
1 balenie červenej želatíny 
300 g jahôd 
40 g práškového cukru 

Postup: 
Želatínu rozpustíme s cukrom vo vode a podľa návodu uvaríme. Po odstavení z ohňa pridáme umyté, osušené a na malé kúsky pokrájané jahody. Želatínu s jahodami rovnomerne porozlievame do formičiek do výšky asi 2-3 cm a dáme zachladiť aspoň na 3 hodiny do chladničky. Potom si pripravíme smotanový krém. 3 plátky želatíny namočíme do vody na 10 minút a potom ich vyžmýkame. Zatiaľ dáme variť do hrnca šľahačkovú smotanu, mlieko a cukor a miešame do zovretia. Hrniec hneď odstavíme z ohňa, pridáme želatínu a rozmiešame do hladka. Potom pridáme citrónovú kôru a šťavu. Krém rovnomerne rozdelíme do vychladených formičiek so želatínou a znovu dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, najlepšie na celú noc. Pred podávaním formičky do 2/3 namočíme na pár sekúnd do horúcej vody a vyklopíme na tanier. Podávame napríklad s lístkami čerstvej mäty.