obrazok zahlavie

Čokoládové makarónky

Na čokoládový krém (ganache) potrebujeme:
200 ml slovenskej smotany na šľahanie
200 g horkej čokolády
40 g masla


Na cesto potrebujeme:
130 g kryštálového cukru
100 g mandľovej múky
50 g kvalitného kakaa
4 bielky
200 g krupicového cukru

Postup:
Bielky oddelíme od žĺtkov a necháme aspoň 24 hodín odstáť v chladničke. Do misky preosejeme práškový cukor, kakao a mandľovú múku. Bielky vyšľaháme s krupicovým cukrom v druhej miske. Keď sneh stuhne, pomaly ho vmiešame do sypkých surovín v prvej miske. Vrecúško na zdobenie naplníme cestom. Použijeme úzky nadstavec. Na plech vyložený papierom na pečenie robíme z cesta malé kolieska, dostatočne vzdialené od seba. Plech niekoľkokrát spustíme z výšky zopár centimetrov na linku, pri dopade sa z cesta uvoľnia bublinky a makarónky nám nepopraskajú. Pred pečením necháme cesto zaschnúť na plechu, aby sa vytvorili škrupinky. Pečieme v rúre predhriatej na 160 °C asi 13 minút. Počas pečenia makarónky kontrolujeme. Po dopečení ich necháme vychladnúť. Medzičasom si pripravíme čokoládový krém - ganache. Horkú čokoládu nalámanú na kúsky zalejeme horúcou smotanou. Necháme chvíľku postáť a potom vymiešame do hladka. Pridáme maslo nakrájané na kúsky a opäť dôkladne premiešame. Vychladnuté makarónky zlepíme vychladnutým krémom.