Výroba syrov je považovaná za najnáročnejšiu mliekarenskú technológiu. Na 1 kg syra je potrebných asi 7 – 12 kg mlieka. Podstatná časť vyrobeného mlieka u nás a vo svete sa spracováva práve na syry a tých je celkovo niekoľko sto druhov. Prevažná časť syrov sa vyrába z kravského mlieka. V podstate sa všetky syry delia na prírodné a na syry tavené, ktoré sa získavajú topením viacerých druhov syrov s ďalším ochutením a taviacimi soľami.
Prírodné syry sa v podstate vyrábajú tak, že sa bielkovina mlieka vyzráža (zachytí sa i tuk, minerálie a ďalšie zložky mlieka) a oddelí sa rozpustná časť mlieka – srvátka.
Rozdelenie syrov
Syry tvoria veľkú skupinu rozmanitých výrobkov a preto ich rozdelenie bude rôznorodé a bude závisieť od ich charakteristiky súvisiacej so zložením syrov, spôsobu ich zretia a technológie výroby, s ktorou sú sprevádzané i zmeny vonkajšieho a vnútorného vzhľadu syrov.
Základné delenie syrov:- Prírodné syry – syry vyrobené z mlieka tzv. sladkým zrážaním (syridlom), alebo kyslým zrážaním (kyselinou mliečnou, vzniknutou biologickým kysnutím mliečneho cukru a čiastočným uvoľnením srvátky)
- Tavené syry – vyrobené z prírodných syrov, príp. iných mliečnych výrobkov (masla, smotany a pod.) alebo i ďalších potravinárskych výrobkov (zelenina, cereálie a pod.), pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmotnostných.
- Syrové výrobky – výrobky vyrobené zo syrov a iných potravinárskych výrobkov, pričom syr tvorí z celkového podielu najmenej 51% hmotnostných.
- Srvátkové syry – vyrobené zo srvátky
Podľa obsahu tuku:- Vysokotučný
- Plnotučný
- Stredne tučný (polotučný)
- Nízkotučný
- Odtučnený
Podľa konzistencie:- Extra tvrdý
- Tvrdý
- Polotvrdý
- Polomäkký
- Mäkký
Podľa zretia:- Čerstvé syry a tvarohy – určené na konzumáciu krátko po výrobe
- Zrejúce syry – konzumujú sa až po uplynutí doby zrenia, aby došlo k nevyhnutným biochemickým a fyzikálnym zmenám, charakterizujúcim príslušný druh zrejúceho syra;
Podľa technológie výroby syrov:- Tvarohy
- Čerstvé syry
- Mäkké syry
- Parené syry
- Plesňové syry
- Polotvrdé syry – bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
- Tvrdé syry – bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
- Tavené syry
- Bryndza
- Srvátkové syry
- Syry ovčie, kozie, byvolie a pod., t.j. syry vyrobené z iného mlieka ako kravského.
Zdroj:
www.mlieko.sk