obrazok zahlavie

SRVÁTKA

Srvátka je vedľajší produkt pri výrobe syrov, tvarohu a kazeínu. Podľa druhu vyrábaného syra môžeme srvátku rozdeliť na sladkú a kyslú. Sladká srvátka vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov, pri ktorých sa využíva zrážanie mlieka syridlom bez výraznej zmeny pH. Kyslá srvátka vzniká pri výrobe kyslých syrov a tvarohu (pri ktorých je mlieko zrážané kyselinou mliečnou činnosťou baktérií mliečneho kvasenia).

Srvátka obsahuje polovicu sušiny mlieka. V jej kyslej verzii je nižší obsah mliečneho cukru, ktorý sa vplyvom kyslého prostredia čiastočne mení na kyselinu mliečnu (3,0 – 3,5%).

V srvátke je dôležitý obsah laktózy, bielkovín a minerálnych látok a vitamínov. Laktóza, ako uhľohydrát, je predovšetkým zdrojom energie. Táto zložka je výhodná v prípade, že sa srvátka používa ako doplnok krmiva. Srvátkové bielkoviny sú významné svojou nutričnou hodnotou, hlavne z hľadiska vysokého obsahu sírnych aminokyselín. Srvátkové bielkoviny majú mnohé pozitívne účinky na ľudský organizmus, napr. pôsobia detoxikačne, podporujú činnosť obličiek, priaznivo upravujú metabolizmus, kladne ovplyvňujú činnosť čriev a obnovujú črevnú mikroflóru.

Aj pre tieto vlastnosti sa srvátka stále viac využíva nielen na krmovinárske účely, ale aj v potravinárskej výrobe, zvlášť na výrobu srvátkových nápojov a srvátkových syrov (ale napr. vo farmaceutickom priemysle aj na výrobu laktózy).

Zdroj: www.mlieko.sk