obrazok zahlavie

Tekvicová polievka

Potrebujeme:
600 g tekvice hokkaido
600 ml zeleninového vývaru
citrónová šťava z ½ citróna
bobkový list
muškátový oriešok
soľ
korenie
slovenské maslo
1 stredne veľkú cibuľu
1 strúčik cesnaku
125 ml slovenskej sladkej smotany
tekvicové semienka na ozdobenie

Postup:
Uvaríme zeleninový vývar. Tekvicu ošúpeme a pokrájame ju na kúsky. Nakrájanú cibuľku a plátky cesnaku opražíme na masle. Cesnak vyberieme, opražili sme ho iba pre chuť. Na panvicu pridáme nakrájanú tekvicu. Opečenú tekvicu dáme do hrnca, prilejeme zeleninový vývar, pridáme bobkový list, soľ, korenie, muškátový oriešok a citrónovú šťavu. Premiešame a varíme približne 30 minút, kým tekvica zmäkne. Odstavíme z plameňa, vyberieme bobkový list a rozmixujeme. Pridáme smotanu a necháme krátko prejsť varom. Ozdobíme tekvicovými semienkami.