obrazok zahlavie

Cesnaková polievka

Potrebujeme:
1 hlávku cesnaku
1 cibuľu
200 ml slovenského mlieka
5 zemiakov
1,5 l vody
zeleninový bujón
1 kyslú smotanu
1 smotanu na varenie
50 g masla
slovenský údený oštiepok
petržlenovú vňať

Postup:
Cibuľu nadrobno osmažíme na roztopenom masle. Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, minútu pomiešame a prilejeme 1,5 l vody. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, bujón a varíme, kým zemiaky zmäknú. Polievku precedíme cez sitko a zemiaky s cibuľou rozmixujeme mixérom. Po rozmixovaní zemiaky vlejeme späť do polievky. Kyslú smotanu rozmiešame so smotanou na varenie a s mliekom. Za stáleho miešania pridáme do polievky. Osolíme podľa chuti. Podávame v bosniaku, posypeme strúhaným údeným oštiepkom a petržlenovou vňaťou.