obrazok zahlavie

Vanilkové lodičky

Na odpaľované cesto potrebujeme:
400 g hladkej múky
500 ml vody
150 ml oleja
8 vajec
1/2 KL soli

Na krém potrebujeme:
5 žĺtkov
150 g práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
250 g slovenského masla

Postup:
V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu s olejom. Za stáleho miešania prisypeme preosiatu múku. Vytvoríme hustú kašu. Hmotu odstavíme z ohňa, preložíme do misky a primiešavame jedno vajce za druhým. Vyšľaháme metličkami. Cesto striekame na vymastený plech do tvaru lodičiek za pomoci cukrárenského vrecúška. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 10 minút, keď sa korpusy nafúknu, znížime teplotu na 175 °C a rúru mierne pootvoríme. Korpusy dopečieme v pootvorenej rúre so zníženou teplotou približne 15 minút. Korpusy necháme vychladnúť. Krém vytvoríme tak, že žĺtky, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. Žĺtkový krém postupne primiešame do masla. Korpusy pozdĺžne prekrojíme a naplníme krémom za pomoci cukrárenského vrecúška.