obrazok zahlavie

Sušené mlieko

Sušené mlieko a sušená smotana sú mliečne výrobky vyrobené sušením pasterizovaného mlieka, so štandardizovaným množstvom tuku. Ochutené sušené mliečne výrobky sú výrobky s pridaním ochucujúcich zložiek, ako sú čokoláda, kakao, karamel a iné. Sušené mliečne výrobky sa vyrábajú len v jednej triede kvality a podľa množstva tuku v nich sa členia na tieto trhové druhy: 
  • sušené mlieko plnotučné – obsah tuku najmenej 26,0 a menej ako 42,0%.
  • sušené mlieko čiastočne odtučnené – obsah tuku viac ako 1,5 a menej ako 26,0%. 
  • sušené mlieko odtučnené – obsah tuku najviac 1,5%. 
  • sušená smotana – obsah tuku najmenej 42,0%. 
Všetky trhové druhy sušeného mlieka môžu obsahovať najviac 5,0% vody.

Technológia výroby sušeného mlieka pozostáva z nasledovných krokov:
  • základné ošetrenie mlieka 
  • štandardizácia mlieka 
  • vysokotepelné ošetrenie 
  • viacstupňové zahustenie mlieka 
  • homogenizácia 
  • sušenie v sušiarňach stykom s prúdom horúceho filtrovaného vzduchu, prípadne na vyhrievaných rotačných valcoch 
  • chladenie balenie a hodnotenie


Zdroj: www.mlieko.sk