Bryndza je výrobok vyrábaný zo syrov z ovčieho mlieka, alebo zo zmesi syrov z ovčieho a kravského mlieka, pričom podiel syra z ovčieho mlieka musí byť v sušine bryndze vyšší ako 50 % hmotnostných. Základnou surovinou na výrobu bryndze je ovčí syr (ovčí hrudkový syr), alebo jeho skladovaná forma - skladovaný ovčí syr (sudový ovčí syr) vyrobený z ovčieho mlieka a hrudkový syr vyrobený z kravského mlieka.
Druhy bryndze:
- ovčiu bryndzu vyrábanú len z ovčieho hrudkového syra,
- zmesnú bryndzu vyrábanú z ovčieho hrudkového syra a hrudkového syra,
- zmesnú bryndzu vyrábanú zo skladovaného ovčieho syra a hrudkového syra.
V roku 2008 Slovensko získalo chránené označenie pôvodu na Slovenskú bryndzu.
Zdroj:
www.mlieko.sk